Urodziny obchodzi 3 wzorkowiczki!
26037 wzorkowiczek dodało 19230 zdjęć do galerii!

Jak dbac o siebie jesienia?????

Dodano: 2011-10-12 20:32:16, Odsłon: 714 , Ocena: 5/5,

Nadchodzące miesiące będą sprawdzianem naszej odporności. Narażeni na atak bakterii i wirusów nie raz stoczymy z nimi walkę o zdrowie. Co zrobić, aby ze starcia wyjść zwycięsko? Czy jesień musi oznaczać tylko przygnębienie? Czy w chłodne i deszczowe dni można się poczuć pięknie i kobieco? Sprawdźmy!

 

Kopia 10

Jesteś tym, co jesz

Od wieków wiadomo, że najlepszym przyjacielem zdrowia jest odpowiednia dieta. Zdajemy też sobie sprawę z tego, że idealną jest ta, którą daje nam letnia aura. Soczyste owoce, świeże warzywa, aromatyczne, bogate w witaminy zioła – wszystkie wspomagają naszą odporność i wpływają na stan skóry, włosów, paznokci. Co jednak zrobić kiedy lato się kończy? Czym zastąpić wakacyjne pyszności?

Przede wszystkim pamiętaj o produktach mlecznych. Bogate w zbawienne dla układu pokarmowego, a w konsekwencji także odpornościowego, kultury bakterii, świetnie sprawdzą się podczas jesiennego śniadania. Jeśli dbasz o linię, sięgnij po kefir, jogurt naturalny, mleko sojowe czy maślankę. Pamiętaj jednak, aby nie spożywać ich bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Już wczesną jesienią powinnaś dbać o to, by nie wyziębiać niepotrzebnie organizmu. Staraj się więc jeść rzeczy ciepłe lub, jak w przypadku przetworów mlecznych, choćby o temperaturze pokojowej. Danie wzbogać nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Znajdziesz je w otrębach, pestkach słonecznika, dyni, siemieniu lnianym, czy choćby orzechach. Jako słodzika możesz użyć miodu lub rodzynek. Bez względu na to co wybierzesz, najlepsze będą twoje własne mieszanki. Kupne musli zawiera spore ilości cukrów prostych, które dadzą ci tylko krótkotrwałe uczucie sytości. Gdy poziom cukru we krwi spadnie poczujesz się ospała i zmęczona.

Jeśli należysz do osób zapobiegawczych, pewnie już latem przygotowałaś owocowe mrożonki. Jesień, to doskonały moment na ich wykorzystanie. Owocowy koktajl nie tylko da ci siłę i całą moc witamin, ale też znacznie poprawi twój nastrój.

Możesz sobie pozwolić na bardziej treściwe śniadanie? Jeżeli tak, postaw na kaszkę lub ryż na mleku. Podany na ciepło, z cynamonem i jabłkami, będzie stanowił śniadanie równie treściwe, co rozgrzewające.

Dobrą opcją na początek dnia będzie pełnoziarniste pieczywo z chudą wędliną. Warto też sięgnąć po rybę. Wędzona wyróżnia się dość intensywnym zapachem, dlatego rano rzadko korzystamy z jej dobrodziejstw, ale, jeśli tylko znajdziesz czas (choćby poprzedniego dnia wieczorem), możesz przygotować rybę na parze. Doskonałym rozwiązaniem będzie też jajko na miękko, które wzbogaci organizm o cynk.

13

Zwróć też uwagę na napój. Najlepszym będzie świeżo wyciśnięty sok z  warzyw lub owoców. Ten pierwszy możesz przygotować choćby z marchwi. Drugi – z jabłek lub gruszek. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez porannej kawy, nie rezygnuj z niej. Pamiętaj jednak, by wypić ją dopiero po posiłku. Herbata obchodzi się z żołądkiem nieco delikatniej, dlatego możesz sięgać po nią w trakcie jedzenia. Każdą filiżankę (zarówno kawy jak i herbaty) dobrze jest popić szklanką niegazowanej wody mineralnej. Jeśli tego nie zrobisz, doprowadzisz organizm do odwodnienia. W lecie, kiedy z racji wysokich temperatur po napoje chłodzące sięgamy często, nie musimy trzymać się sztywno tej reguły. Jesienią i zimą warto jednak pozostać jej wierną.

Choć najlepiej byłoby, gdybyś podczas jesienno-zimowej aury spożywała 3 ciepłe posiłki dziennie, nie zawsze będziesz miała na to czas. Zadbaj więc o to, aby przynajmniej 2 z nich rozgrzały wychłodzony organizm. Pora obiadowa jest idealnym do tego pretekstem.

Jesień, to wielki powrót rozgrzewających zup i kremów. Zwracaj uwagę na to, by były treściwe (i bynajmniej – nie w tłuszcze, choć i te okazują się być niezbędne podczas godzin spędzonych na przystankach, ale w witaminy). Skończyły się czasy truskawek, jagód i malin. Źródeł zdrowia i piękna trzeba szukać gdzie indziej. Zacznijmy od kremów. Dynia, cukinia, kabaczek, patisony, ziemniaki, brukselka, fasola, zielony groszek (nawet konserwowy) – ugotowane na bulionie, odpowiednio przyprawione i zblendowane, okażą się pyszną i zdrową alternatywą dla letnich chłodników.

Pamiętaj też o kiszonkach! Kto z nas nie tęsknił za wspaniałym kapuśniakiem czy doskonałą ogórkową? Kiszona kapusta i kiszone ogórki, to bogate źródło witaminy C, z którego warto czerpać szczególnie jesienią.

Najlepszym i przy okazji najprostszym rozwiązaniem będzie klasyczna zupa warzywna.

21

Nie samą zupą jednak człowiek żyje. Jesienną dietę koniecznie wzbogać w ryby, brązowy ryż, orzechy i drożdże. Wręcz oczywistym jest fakt, że nie może w niej zabraknąć warzyw. Wszystkie, które można spożywać na surowo, jedz właśnie w ten sposób – marchew, papryka, kalarepa, cebula, czosnek, kapusta, buraczki itd. Warto zaznaczyć jednak, że absolutnie nie należy przesadzać z surowizną. Zbyt duże obciążenie dla żołądka może doprowadzić do niestrawności, dlatego też, jeśli do tej pory rzadko jadłaś surowe warzywa, wprowadzaj je do diety stopniowo i korzystaj z nich z rozmysłem. Bez ograniczeń możesz jeść warzywa przetworzone (marynaty) i obrobione termicznie (najlepiej gotowane na parze). Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dania głównego. Jesień, to również wysiewany w lecie szpinak. Teraz śmiało możesz go użyć, jako alternatywy dla sałaty.

Na deser dobrze jest zafundować sobie garść owoców. Jabłka, gruszki, śliwki – doskonale sprawdzą się jesienną porą. Możesz też z nich przygotować pyszne marynaty, dżemy, kompoty. Zimą będą jak znalazł! Już niebawem owocowe stoiska zakwitną pomarańczami, mandarynkami i granatami. Nie omijaj ich podczas przechadzki między regałami.

Nie zapominaj o miodzie! Obok czosnku i cebuli jest najlepszym lekarstwem na przeziębienie i, w odróżnieniu od swych przyjaciół, nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu. Miód możesz łączyć z pieczywem, mięsem, napojami. Podany z ciepłą wodą i cytryną, stworzy pyszny i rozgrzewający sok, który postawi cię na nogi w ciągu dnia. Spożyty wieczorem, w zestawie z mlekiem, ukoi skołatane nerwy. Zaopatrz się również w tran, który nie tylko zadziała przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, ale też wzmocni naczynia krwionośne, wyreguluje poziom cholesterolu, obniży ciśnienie, złagodzi objawy łuszczycy, osteoporozy i astmy, pozytywnie wpłynie na koncentrację i pamięć, zapobiegnie chorobom oczu, wzmocni zęby i kości, rozpromieni cerę.

 

Dołączyła: 2010-09-30 23:52:59

Kurs kosmetyczny

Zagraj z nami !

Zauważyłam że aplikacja "zagraj z nami " nie działa prawidłowo, zaznaczając opcje nie podoba mi s...

Obgryzanie paznokci.

Niektóre z nas mają problem z obgryzaniem paznokci, jest to jak n...

Główne problemy w przedłużaniu paznokci

Najczęściej pojawiające się problemy podczas przedłużania paznokci. Przyczyny ich powstawania ora...

Frezarka w pracy stylisty

Coraz częściej w zakładach kosmetycznych i stylizacji paznokci, zamiast typowych pilników styliśc...

Paznokcie żelowe krok po kroku na szablo

Coś dla dziewczyn, ktore dopiero zaczynaja przygode z paznokciami. Krotki przewodnik jak wykonac ...

hej Olcia tu Magda

dzieki ze sie interesujesz jak mi jdom kwiatki acrylowe nie wiem co sie dzieje ale mi zastyga pendz...

Rodzaje pilnikow

1. Co to jest ziarnistosc pilnika?   Ziarn...

PIERWSZY DZIEŃ NA WZORKACH;-)

TU JEST ŚWIETNIE, TYLKO NIE MAM JESZemotCZE ZNAJOMYCH... ZAPRASZAM DO ...

Kurs Kosmetyki Praktycznej ASP

Celem kursu Kosmetyki Praktycznej jest przyuczenie do wykonywania zawodu kosmetyczki (technik usług ...

ŻELE....

Żel Żel zostaje aplikowany na paznokieć samodzielni...

© Copyright by Wzorki.pl   | sitemap Realizacja: NetVisage